Питання вибору олії для смаження актуальне для багатьох, адже не кожна олія підходить для приготування їжі на вогні. Як радить дієтологиня Сара Анзловар, у першу чергу потрібно враховувати температуру димлення, а також співвідношення корисних і шкідливих жирів у складі продукту.
Деякі олії чудово підходять для салатів, але можуть стати шкідливими при нагріванні. Водночас існують універсальні види, які безпечно використовувати і для смаження, і для випікання.
Найкращі олії для смаження
Дієтологиня радить віддавати перевагу тим видам олії, у яких багато ненасичених жирних кислот, особливо моно- та поліненасичених. Вони позитивно впливають на здоров’я серця і знижують рівень запалення в організмі.
- Оливкова олія – класика серед здорових жирів. Вона містить мононенасичені кислоти, вітамін Е та поліфеноли. Найбільшу користь має екстра вірджин олія завдяки високому рівню антиоксидантів. Температура димлення дозволяє використовувати її для пасерування, запікання і навіть легкого обсмажування.
- Олія авокадо – ще один лідер за вмістом мононенасичених жирів і антиоксидантів. Вона має високу точку димлення (понад 200 °C), що робить її безпечною для смаження. До того ж, олія авокадо має нейтральний смак.
- Сафлорова олія – містить багато поліненасичених жирних кислот, особливо лінолевої. Вона допомагає знизити холестерин, позитивно впливає на артеріальний тиск і не має вираженого смаку, а отже ідеально підходить для фритюру, запікання та маринадів.
- Ріпакова олія – відома завдяки низькому вмісту насичених жирів і наявності омега-3 кислот. Має нейтральний смак, високу температуру димлення і доступну ціну. Вона ідеальна для смаження, тушкування й випікання.
Яких олій краще уникати для смаження
Не всі види олій однаково безпечні при високих температурах. Деякі з них при нагріванні розкладаються, втрачають корисні властивості й можуть навіть нашкодити здоров’ю.
- Лляна олія – багата на омега-3, але має низьку точку димлення. Придатна лише для холодних страв чи заправок.
- Пальмова олія – половина її жирних кислот насичені. Часте вживання збільшує ризик серцевих захворювань. Крім того, її виробництво негативно впливає на довкілля.
- Олія волоського горіха – хоч і дуже корисна для мозку та серця, для смаження вона не підходить через низьку температуру димлення і короткий термін зберігання. Краще використовувати її в салатах.
Дієтологи також нагадують, що для здорового харчування важливо поєднувати різні рослинні жири, додавати до раціону більше овочів, бобових, риби та цільнозернових продуктів. Вибираючи олію для смаження, завжди зважайте на температуру димлення і склад жирних кислот – це допоможе зберегти не лише смак страв, а й ваше здоров’я.